Een Zweedse camping kopen in coronatijd

Photo by Manuel Nägeli on Unsplash

Een Zweedse camping kopen, runnen en deels vernieuwen. Dat is wat de 45-jarige Peter deed afgelopen jaar. Hij besloot samen met zijn vrouw midden in coronatijd, oktober 2020, een camping in Zweden te kopen. In mei 2021 verlaat hij Nederlandse bodem en emigreert hij, samen met zijn gezin, naar Zweden. Gelukkig heeft hij een positieve kijk op de toekomst.

"Wat je veel ziet en ik denk ook zeker afgelopen jaar, zijn de vele Duitse en Zweedse gasten die naar de camping komen. Het is voor hen namelijk heel gemakkelijk om naar Zweden te komen. Ook is het veilig om naar Zweden te komen, omdat er gewoon heel veel ruimte is en je gemakkelijk de 1,5 meter afstand kan houden. Je kunt hier echt een veilige vakantie houden en dit geldt ook zeker voor in de toekomst," vertelt Peter Gruben, eigenaar van Vanjens Camping.


"Ik kan begrijpen dat mensen niet zo snel naar een resort gaan in het zuiden van Europa, maar wel naar plekken waar ze veel meer ruimte om zich heen hebben," aldus Peter. Hij hoopt dat hij hierdoor dezelfde hoeveelheid gasten, of zelfs meer gasten, als afgelopen jaar te ontvangen. "We hebben namelijk een hele hoop gasten die elk jaar terug komen. En ik denk dat we er alleen maar meer bij krijgen, omdat we nu het gehele jaar open zijn."

Vanwege corona is het nog maar de vraag in hoeverre de grenzen dit jaar weer open gaan en in hoeverre het mogelijk is om weer op reis gaan. Toch verwacht Peter deze zomer weer veel toeristen uit Duitsland en Zweden en hoopt hij ook meer Nederlandse toeristen te mogen ontvangen. "Op 20 februari ben ik teruggegaan naar Zweden, maar voordat ik ging, moest ik allemaal testen doen. Ik denk als je in de zomer op vakantie gaat, dat de vaccinaties al een stuk verder zijn en ik denk dat het ook gemakkelijk wordt om jezelf te laten testen op corona. Ook is het vanuit Duitsland en Nederland makkelijk om hier te komen. Je hoeft maar 1 boot te pakken en je bent er al. Ik denk dus dat het reizen wel mogelijk is, maar ik weet het niet zeker. We hebben ook nog een aantal maanden te gaan en ik denk dat vele mensen graag weer op vakantie willen. Dus ik verwacht niet dat het een slechte zomer voor ons wordt," vertelt Peter.

Afgelopen jaar heeft de camping dus veel Zweedse gasten mogen ontvangen. Hij verwacht zelfs dat het aantal Zweedse gasten komende zomer meer zal zijn dan afgelopen jaren. "Wat in Nederland zichtbaar was, gold ook voor Zweden. Mensen gaan dichterbij huis op vakantie. En zoeken minder de grote groepen op."

In de toekomst wil Peter zich dus nog meer gaan richten op de Zweedse, Duitse en Nederlandse markt. Hij verwacht dat dit een markt is die veel kan opleveren. "We willen graag een soort familiecamping. Vanwege de activiteiten die we gepland hebben hopen we ook dat we deze groep bereiken en dat ze voor een langere tijd blijven. De Zweedse bezoekers blijven vaak maar één of twee nachten en gaan dan weer verder op reis. De Duitse gasten blijven wel langer en die willen we ook absoluut niet weg jagen. Iedereen is welkom en we hopen in de toekomst dat het karakter van de camping hetzelfde blijft, zodat oude gasten blijven komen, maar dat we ook nieuwe gasten mogen verwelkomen."

Maak een gratis website.