Hotelletje de Veerman

Voor Hotelletje de Veerman is 2020 een bewogen jaar. Ook zij hebben de gevolgen van corona moeten ondervinden.

"Tot 15 maart was er nog niet zoveel aan de hand en was alles nog ver weg. Eerst kwam het in China, toen Italië en al gauw kwam het via Oostenrijk Nederland binnen. Dan is het ineens in het zuiden van het land, maar heb je nog niet zo in de gaten hoe ernstig het is. Totdat de maatregelen half maart genomen werden, die directe gevolgen hadden voor onze gehele bedrijfsvoering", vertelt mede-eigenaar Max Figee.

Zoals voor veel hotels op de Waddeneilanden, zijn de maanden maart en april voor Hotelletje de Veerman 100% bezettingsweekenden. Daaropvolgend komen de meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren. Ook deze inkomsten is het hotel volledig misgelopen. "Alle reserveringen die wij hadden staan voor die periode, maar ook voor de periode erna zijn door de gasten zelf geannuleerd. Dit omdat er totaal geen eindpunt in zicht was op dat moment. Daarnaast wilden heel veel mensen hun aanbetalingen terug. Het geld dat wij gereserveerd hadden, voor voornamelijk belastingen, moesten we gebruiken om alle aanbetalingen terug te betalen."

Maar na vier weken merkte Max al snel dat de mensen klaar waren met het binnen zitten en het 'opgesloten' zijn. Vanaf eind mei, het pinksterweekend, namen de reserveringen in Hotelletje de Veerman weer toe en vanaf juni tot begin september heeft de business in het hotel heel goed gedraaid. "We hebben echt 100% gedraaid in die periode, wat fantastisch is. Daarmee red je een heel jaar en red je ook je aanloop naar 2021 toe", vertelt Max.

Hotelletje de Veerman heeft dus een fantastische zomer kunnen draaien want vele Nederlanders gingen lekker in eigen land op vakantie. Het aantal Nederlanders dat in eigen land één of meerdere nachtjes buiten de deur sliep, steeg namelijk met een kwart en het aantal Nederlanders dat naar het buitenland ging, daalde met bijna 60 procent ten opzichte van vorig jaar.

Met name de gebieden buiten de randstad waren populair, waarbij Groningen en Gelderland echte uitschieters zijn, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mede-eigenaar Max merkte ook de populariteit van de eilanden. Volgens hem heeft dit waarschijnlijk twee oorzaken. "Veel hotels hebben normaal gesproken buitenlandse gasten. De Duitsers en de Belgen kwamen niet zoveel dus de internationale gast kwam niet in het land, terwijl de Nederlanders die graag naar het buitenland gaan, niet weg konden, niet weg wilden of omdat dit was beperkt. Maar ze hebben wel geld om uit te geven, dus die gingen op zoek naar alternatief. Mensen willen naar de zon, naar de zee en naar de kust. Naast de Nederlandse kust zijn voornamelijk de kustplaatsen landen als Spanje en Turkije erg populair." Volgens Max hebben de hoteleigenaren aan de Nederlandse kust geprofiteerd van de voorliefde van de vakantievierende Nederlander voor zon en zee. Maar ondanks deze mooie zomer en een bezetting van wel 100% bleef de omzet van het hotel toch achter bij 2019. "Door het gemis van een grote vakantie zoals de meivakantie en het mooie weer van mei en april, loop je toch nog zo'n 20% achter."

Toch viel de achterstand bij het hotel nog enigszins mee, blijkt uit de gesprekken die Max heeft met mensen die in dezelfde branche werken. Hotelletje de Veerman laat namelijk het bedlinnen wassen bij een wasserette in Gorredijk, een klein plaatsje in Friesland, waar voor diverse hotels het bedlinnen wordt gewassen. Max heeft regelmatig contact met hen om te bespreken hoe het linnen nu, met de coronamaatregelen, vervoerd moet worden. "Dan hoor je ook van de Waddeneilanden en de kusthotels, dat het daar allemaal wel redelijk goed gaat in deze tijd. Maar dat de hotels in het land gewoon echt achter blijven qua bezetting. Uiteindelijk heeft een wasserette daar natuurlijk ook last van. Voor mij is dat ook spannend, want als mijn wasserette om zou vallen heb ik er weer een probleem bij." De binnenlandse hotels hebben volgens Max meer dan 50%, 60% of zelfs 70% omzetverlies geleden: "Dat is echt killing!"

Vanwege alle coronaregels heeft Hotelletje de Veerman veel moeten regelen en aanpassen. Van de incheckbalie, het restaurant tot aan afstandsregels op de gangen, overal moest rekening mee worden gehouden. "We hebben nu eenrichtingsverkeer in het hotel. Daarnaast hebben wij naast het hotel ook nog een paar appartementen. Deze gasten kwamen normaal gesproken bij de receptie inchecken, maar daar laten we nu gewoon de sleutels in de deuren zitten zodat we niet die mensen bij de balie hebben staan." Bij Hotelletje de Veerman is het namelijk zo dat er twee momenten van inchecken zijn. s 'Ochtends om elf uur en s 'middags om vier uur, dit omdat dan de boot aankomt op Vlieland. "Als je dan zoveel mensen voor je hebt staan en je kan dit halveren wordt het al een stuk prettiger, ook voor de gasten die daar staan. Deze maatregel zullen we ook in de toekomst gaan voortzetten, als corona voorbij is. We hebben dit namelijk als heel prettig ervaren. Dit is dus een positieve ontwikkeling die uit corona is gekomen."

Toch had Max soms het gevoel dat hij politieagent moest spelen in zijn eigen hotel. "Mensen vergeten gewoon snel en zijn zo gewend te leven zonder Covid-19. Zo moet je ze er heel vaak op wijzen dat er een mondkapje gedragen moet worden en ik vind dat niet prettig, maar het moet en dat hoort er wel bij. Maar van mij mag dit zo snel mogelijk voorbij zijn."

Gelukkig ziet hij de toekomst rooskleurig in. "Dat heeft te maken met ervaringen van het verleden. Het heeft te maken met hoe wij met onze gasten omgaan en je merkt gewoon dat er gasten heel erg de drang hebben om weg te gaan. We hebben nu ook perspectief, je weet wat er gaat komen en ook wat de steunmaatregelen zijn. Het seizoen is nu inmiddels achter de rug en toen, in maart, moest het seizoen nog komen. We verwachten rond maart weer een beetje te gaan draaien, maar dat neemt niet weg dat we gewoon heel veel zijn misgelopen afgelopen jaar.", aldus Max.

Vakantiegangers Robert en Eveline Procee bezochten het hotel begin maart 2021. Ondanks het virus en de veranderingen die dit met zich mee bracht, was het voor hen weer heerlijk om op Vlieland te zijn. “Genieten van de natuur, de bossen en de zee, veel wandelen en vooral ontspannen”, aldus Robert. Robert en Eveline gaan al jaren lang naar Vlieland en ook Hotelletje de Veerman is vaste prik. Toch merkten ze wel de verschillen met voorheen. “Het was heel anders om daar nu te zijn vanwege Corona. Geen terras of restaurant was open. Wel Coffee to Go. Het was wel wat minder gezellig om op een bankje met thee en appelgebak te zitten, maar toch pas je je snel aan want iedereen doet het. Je went eraan. Ik had wel iedere keer de gedachte: Het is leuk om een keer mee te maken, maar wel in het achterhoofd dat dit gelukkig maar tijdelijk is. Je mist de gezelligheid van de mensen om je heen op het terras zonder mondkapje”, aldus Eveline. Ook Robert merkte de verandering sterk: “Het was natuurlijk anders dan wij in voorgaande jaren gewend zijn. De rust en stilte op het eiland zijn nog steeds aanwezig, auto’s worden niet toegestaan op het eiland, behalve voor bewoners, en het aantal wandelende en fietsende toeristen was laag. De tijd van het jaar is daar deels de oorzaak van denk ik, maar vooral ook de coronamaatregelen die natuurlijk ook op het eiland gelden en toeristen enigszins weerhoudt om op vakantie te gaan. Ondanks dat het dus allemaal anders is dan voor Corona en je je enigszins moet aanpassen, blijft het een feit dat de ontspanning die wij zochten ook gevonden is en hebben wij weer heerlijk genoten van Vlieland!”

Beelden van Hotelletje de Veerman

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin