Onderzoek Holidayguru: 66% van de reizigers is bereid zich te laten vaccineren om op vakantie te mogen

Photo by Hello I'm Nik 🪴 on Unsplash 

In november 2020 kondigde de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways aan dat reizigers straks alleen aan boord mogen als zij gevaccineerd zijn. Ook hier in Nederland en in de rest van Europa wordt druk gespeculeerd over wanneer er weer gereisd kan worden en hoe dat zit met het vaccin. Holidayguru deed daarom onderzoek naar de mening van 5000 lezers uit Nederland, Duitsland en Spanje over het verplichten van een vaccinatie om te mogen reizen.

Maar liefst 66% van de Nederlandse reizigers gaf aan bereid te zijn zich te laten vaccineren, als ze daardoor weer op vakantie mogen. Maar een kleine meerderheid van de Nederlandse respondenten (57%) is wel weer van mening dat buitenlandse vakanties niet alleen mogelijk moeten zijn voor mensen die een vaccinatie tegen het coronavirus hebben gehad. Zij zijn van mening dat als het op een andere manier aantoonbaar is dat je geen drager bent, vrij reizen ook mogelijk zou moeten zijn. 

Ongeveer de helft van de ondervraagden gaat het liefst op vakantie naar landen waar al veel mensen gevaccineerd zijn. En net iets meer dan de helft van de ondervraagden (53%) is niet van plan te wachten met reizen tot ze zelf gevaccineerd zijn.

Inmiddels is Nederland druk aan het vaccineren. De zorgmedewerkers en ouderen worden momenteel vrij massaal gevaccineerd. Toch is het voor de meeste mensen is nog niet precies te zeggen wanneer zij aan de beurt zijn voor hun prik tegen corona. De planning kan namelijk nog veranderen. Dit door vaccinaties die bijvoorbeeld niet op tijd geleverd worden. Maar is het eerlijk als de mensen die straks gevaccineerd zijn wel op vakantie mogen, en de niet-gevaccineerden niet? Hierover zijn de meningen sterk verdeeld. "De helft van de reizigers wil niet dat anderen al op vakantie gaan als zij zelf nog niet mogen. Ouderen vinden dit minder problematisch, terwijl jongere mensen liever zien dat of iedereen op vakantie mag, of niemand. Van de deelnemers ouder dan 60 jaar is 66% het eens met de stelling, terwijl bij de 18 - 29 jarigen slechts 40% instemt" schrijft Holidayguru.

Duitsland en Spanje

In Duitsland hebben ze hier ook een sterke mening over. Slechts 27% van de Duitse reizigers vindt dat anderen al mogen reizen als zij dat zelf nog niet mogen. Bij de Spaanse respondenten valt het om dat maar liefst 80% van de ondervraagden aan het prima vindt om zich te laten vaccineren als dat betekent dat ze naar hun vakantiebestemming mogen afreizen.

Bronnen bij het vaccinatieafspraken nummer van de GGD constateren dat mensen die binnenkort met vakantie willen, graag vooraf gevaccineerd willen worden. De medewerkers krijgen dagelijks telefoontjes van mensen die qua leeftijdsgroep nog niet voor een vaccinatie in aanmerking komen, maar toch proberen ingepland te worden, omdat ze binnenkort met vakantie willen. Zeker oudere mensen, die voorheen gewend waren ieder jaar rond april enkele weken naar het buitenland te gaan, willen die draad dit jaar weer oppakken, maar dan wel gevaccineerd.

Foto's en bron: Holidayguru 

Maak een gratis website.