Festivalcamping

Ook ondernemer Diederik Walther heeft het zwaar te verduren gehad. Festivals werden vanaf maart 2020 massaal gecanceld en alle werkzaamheden werden stop gezet. Diederik werkt in de evenementenbranche en had plotseling geen werk en inkomen meer. Toch is hij niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft hij samen met zeven anderen het roer omgegooid. Hij is een festivalcamping begonnen. En dat midden in coronatijd!

"In maart 2020 las ik een artikel en toen merkte ik algauw dat corona wel eens heel lang kon gaan duren. Dat de reële kans zou bestaan dat Nederland helemaal op slot zou gaan en niemand meer naar het buitenland zou mogen. Maar ook dat er geen buitenlanders naar Nederland zouden mogen. Dat is overigens niet gebeurd, maar wel dat vele Nederlanders thuis bleven. Ik werd toen getriggerd en ik dacht: volgens mij zijn er te weinig campings en kan dit wel lukken," vertelt Diederik enthousiast. 

"Het was natuurlijk ook een groot risico, maar we hadden toch niks te doen. We wilden luxe gaan kamperen met iets van 53 tenten, maar de leveranciers had wel meer dan 100 tenten liggen, want niemand had iets te doen. We wilden gewoon een hele leuke zomer hebben en aan de andere kant was het natuurlijk mooi als we er ook nog iets mee konden verdienen. Maar we wisten natuurlijk ook niet hoe het ging lopen want we waren helemaal niet bekend met een camping. We hebben eigenlijk gewoon binnen 6 weken een camping uit de grond gestampt", vertelt hij.

Uiteindelijk heeft het opzetten van festivalcamping De Wereld geen geld gekost "en dat is wel heel fijn", zegt Diederik. De camping heeft zelfs geld opgeleverd, maar lang niet genoeg om zijn zomer te redden. "We hadden eigenlijk geen verwachtingen, omdat we echt niet wisten waar we aan begonnen. Maar we hebben het gewoon gedaan. Het hoofddoel was ook om gewoon een leuke tijd met z'n allen te hebben. Als we allemaal thuis hadden gezeten, hadden we niks te doen en nu hadden we natuurlijk de camping die 9 weken stond, plus het opbouwen. Maar wat dus echt heel belangrijk was is dat we een leuke tijd met elkaar zouden hebben. Ook om niet teveel aan de ellende te denken waar we op dit moment inzitten en dat er geen evenementen zijn", zucht Diederik.

Camping De Wereld is eigenlijk een festivalcamping zonder festival. "Wij organiseren het natuurlijk vanuit de festivalachtergrond. Dus het was heel sfeervol aangekleed met decoratie. Het was echt een 'sfeer en beleving camping'. Daarnaast hebben we heel veel programma's gedaan die ook niet standaard zijn op reguliere campings. We hebben straattheaters en voorstellingen georganiseerd en wandelingen met artiesten, dus allemaal verschillende dingen voor het programma bedacht".

Hoewel de camping niet een reguliere camping is, zijn er ook overeenkomsten. "Op de camping heeft echt niemand haast", vertelt Diederik. Dit is niet wat hij gewend was. Op festivals is namelijk alles gebouwd op snelheid. "Mensen moeten op festivals snel hun drank krijgen en snel geholpen worden. Als er iets kapot is moet je dat ook heel snel weer maken. Maar we moesten echt een tandje terug doen toen we net open gingen. Als er dan een douche het niet deed of iets anders mis was, gingen we dat gelijk maken. Toen was er ineens iemand die zei: "Ja doe maar rustig, ik kan straks ook wel douchen. Het was allemaal echt veel relaxter. Een festival is veel hectischer."

In totaal zijn er een kleine 2000 bezoekers geweest op de festivalcamping. Vier weken lang was de camping volledig vol geboekt. Er zijn veel positieve reacties geweest. Dat is volgens Diederik ook één van de redenen dat er onderzocht wordt of de camping nog een keer opgezet kan worden. "Aan de ene kant weten we nu wel hoe het gaat en kunnen we nu ook een goede begroting maken. We weten wat de werkelijke kosten zijn en wat we aan inkomsten kunnen krijgen. Ook zegt ons gevoel dat er een reële kans bestaat dat er ook volgend jaar geen grote festivals kunnen zijn."

In totaal heeft de camping er 8 weken gestaan. Dit omdat Diederik aangeeft toen nog niet zo goed te weten wat hen te wachten stond. "In de schoolvakanties hadden we de meeste kans om gevonden te worden." Toch zouden ze ook in de toekomst er niet voor kiezen om de camping langer te laten staan. "Ik zou dan toch wel weer voor de schoolvakanties gaan. Vanwege de zekerheid, maar het is ook best wel pittig 8 weken lang, 24 uur per dag bezig zijn. Normaal duurt een festival maximaal een week en dit duurt natuurlijk allemaal veel langer. We zitten er ook aan te denken om, als we dit nog een keer doen, dan 8 weken te doen. Dan pakken we een week ervoor of een week erna. De camping houden we die weken open voor bedrijven. Die vinden het namelijk leuk om met het personeel iets te gaan doen.

Ondanks het succes van de camping ziet Diederik dit jaar absoluut niet als positief. "Ik heb zelf een bijstandsuitkering nu. Ook voor alle bedrijven die hierbij betrokken zijn is het een drama. Het blijft voor mij zeer negatief. Wij hebben er dan wel iets van gemaakt waardoor wij 12 á 13 weken niet aan die negativiteit hoefden te denken, maar financieel is het nog steeds een drama. Ik heb nog steeds geen inkomsten en de vooruitzichten zijn nog steeds heel slecht. We gingen als eerste dicht met de evenementen, maar we gaan ook weer als laatste open."

Kijk hier voor een impressie van Camping de Wereld : https://youtu.be/5uqiF6ggtO8

Beelden van Camping de Wereld

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin